Wszyscy wiemy, że dodatki chemiczne do żywności są dla nas szkodliwe, ale niewiele osób wie jakie skutki może mieć spożywanie tego rodzaju substancji. Które konserwanty dodawane do jedzenia są dla nas najbardziej szkodliwe? Dlaczego należy ich unikać?

E 220 dwutlenek siarki i siarczany

Znajdziemy go w suszonych owocach, wiórkach kokosowych, przyprawach, sokach oraz chrzanie. Sprawia, że przyswajanie witamin jest utrudnione, a my tracimy witaminę B12, która jest dla nas bardzo ważna. Może powodować nudności, wymioty, bóle głowy oraz reakcje alergiczne. Oprócz tego, ma też wpływ na pracę naszych jelit i może powodować reakcje alergiczne.

E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu

Ta trójka pojawia się w cytrusach. Dodaje się je po to, żeby zahamować rozwój grzybów na owocach oraz jako środek owadobójczy. Nie powinni spożywać go alergicy. Może też powodować problemy skórne, takie jak wysypki czy nawet trądzik. Kiedy raz nabawimy się tych dolegliwości, może być nam bardzo trudno się ich pozbyć. Kuracja tego rodzaju problemów skórnych może trwać nawet kilka lat.