Melasa jest to składnik często wykorzystywany jako źródło energii w żywieniu zwierząt hodowlanych, w tym krów mlecznych. Jest to gęsta, lepka półpłynna masa, która powstaje w procesie refinacji cukru. Przybiera kolor od brązowej do ciemnobrunatnej. Ma podobny do karmelu zapach. W swoim składzie zawiera około osiemdziesiąt procent suchej masy oraz około dziesięć procent białka. Dodatkowo w jej składzie znajdziemy sacharozy oraz wiele związków mineralnych. W jej składzie znajdziemy między innymi fosfor, wapń, magnez, potas oraz sód. Jest również bogatym źródłem żelaza, cynku i manganu oraz witamin z grupy B. Skład zależy od odmiany buraków z których powstała melasa dla krów. Skład różni się również w zależności od warunków glebowych oraz klimatycznych oraz procesu technologicznego w którym powstaje. Melasę wykorzystuje się również do produkcji alkoholu oraz drożdży piekarniczych.

Melasa w żywieniu krów mlecznych

Melasa wykorzystywana jest głównie w żywieniu krów mlecznych. To doskonałe źródło energii, którą wykorzystują mikroorganizmy żyjące w żwaczu. Poprawia to efektywność syntezy białka bakteryjnego występującego w żwaczu. Melasa jest również bardzo smaczna i w związku z tym zwiększa smakowitość paszy, a także poprawia jej zapach. Warto pamiętać o tym, że melasę należy rozcieńczyć z wodą najlepiej w stosunku 1:4. Następnie tak przygotowanym roztworem polewa się przygotowaną paszę dla zwierząt. Przy podawaniu melasy dla krów ważne jest, by pilnować odpowiedniej dawki. Nie należy również podawać melasy cielakom w okresie, kiedy żywią się mlekiem. Melasę można wprowadzić cielętom dopiero w momencie, gdy ich żwacz dobrze się rozwinie.

Dawkowanie melasy dla krów mlecznych

Jeśli podajemy krowom melasę należy szczególnie dbać o zbilansowanie diety zwierząt. W innym przypadku możemy doprowadzić do kwasicy żwacza. Z tego powodu jest to bardzo ważne. Obok dodatku do paszy melasę można podawać również w formie lizawki mineralno-energetycznej. Dzięki temu, że melasa w tej formie jest bardzo słodka jest chętnie pobierana przez bydło. W ten sposób możemy uzupełnić niedobory pokarmowe związków mineralnych. Lizawki niwelują również niedobory energii co jest bardzo istotne w okresie wczesnej laktacji. Jest to również dobry sposób na uzupełnienie niedoborów składników mineralnych podczas upałów.

Melasę wykorzystuje się również w produkcji wysłodków buraczanych w postaci granulek. Krowy bardzo chętnie je pobierają dzięki czemu uzupełniają swoją dietę w cenne składniki mineralne. W tym przypadku również należy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu, by nie przekroczyć dziennej dawki. W ostatnim czasie popularne stały się wysłodki tofi. Są to wysłodki melasowane, które wzbogacono w śrutę rzepakową. W żywieniu krów mlecznych pomaga to w zbilansowaniu diety w energię w momencie szczytu laktacji. Melasa jest więc bardzo dobrym składnikiem w diecie krów. Ważne jest jednak jej odpowiednie dawkowanie, by nie doprowadzić do przedawkowania.